KİLO VERMEK İÇİN YAPILAN 8 HATA
KİLO VERMEK İÇİN YAPILAN 10 HATA
- Hızlı Sonuç Beklemek:
Zayıflama süreci zaman alır, ancak çoğu kişi hızlı sonuçlar bekler. Bu kiloyu ne kadar sürede aldığınızı unutmayın. Özellikle hızlı kilo kaybı genellikle sağlıklı olmayan yöntemlerle yapılır ve uzun vadede kalıcı olmaz. Sabırlı olmak ve sağlıklı, size özel bir planla ilerlemek çok daha verimlidir.

- Kısıtlayıcı-Şok Diyetler Uygulamak:
Çok düşük kalorili diyetler veya aşırı kısıtlamalar, vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin almasını engeller ve metabolizmayı yavaşlatabilir. Bu tür diyetler genellikle geçici sonuçlar verir ve sonrasında kilo alımı daha hızlı olabilir. Çünkü büyük çoğunlukla verilen kilo ''yağ''dan değil ''kas'' kütlesindendir.
Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlıklı olan haftada 0.5-1 kg vermektir.
- Egzersiz ve Diyet Arasında Dengeyi Kuramamak:
Zayıflamak sadece egzersizle değil, doğru beslenmeyle de ilgilidir. Birçok kişi egzersiz yapmayı diyetin yerine koyar veya diyet yapmayı egzersizle telafi etmeye çalışır. İkisini de dengeli şekilde yapmak gerekir. Unutmanın sağlıklı yaşamın sırrı %60-70 sağlıklı beslenmeden, %30-40 spordan geçer.
- Duygusal Yeme Alışkanlıkları:
Stres, üzüntü veya mutluluk gibi duygusal durumlarla başa çıkarken yemek yemek, zayıflama sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu alışkanlık, sık sık atıştırmaya, duygusal açlığa neden olabilir. Duygusal açlıkla fiziksel açlığı karıştırmamak ve bunu yönetmek önemlidir.
- Yetersiz ve Kalitesiz Uyku:
Uyku eksikliği, hormon dengesini bozarak açlık hissini artırabilir, metabolizmayı yavaşlatır ve zayıflama sürecini olumsuz etkileyebilir. Günde 7-9 saat, tamamen karanlık, sessiz ve oda sıcaklığı 22°C olan bir odada kaliteli uyku almak çok önemlidir.

- Su İçmeyi İhmal Etmek:
Su, vücudun tüm fonksiyonları için gereklidir ve zayıflama sürecinde de önemli bir rol oynar. Yeterli su içmemek, metabolizmayı yavaşlatacak ve toksinlerin atılmasını zorlaştıracaktır. Su içmek, tokluk hissi yaratır ve vücuda yardımcı olur. Zaman zaman açlık ve susuzluk hissi de karıştırılmaktadır, bu konuda dikkatli olmakta fayda var.
- Sürekli Light Ürünler Tüketmek:
Light veya diyet ürünler, genellikle kalori ve şeker açısından düşük olabilir ancak bu ürünler her zaman sağlıklı değildir. Birçok light ürün, tatlandırıcı, katkı maddeleri ve işlenmiş malzemeler içerir. Yapay tatlandırıcılar, bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkiler.
- Karbonhidratları Tamamen Kesmek: Sıfır karbonhidrat diyetleri, vücudun enerji ihtiyacını başka kaynaklardan karşılamaya yönlendirir. Ancak karbonhidratlar, vücuda enerji sağlamanın yanı sıra beyin fonksiyonları, kas sağlığı ve sindirim gibi temel işlevler için gereklidir. Ketojenik diyetler dahi maksimum 50 g karbonhidrat içermektedir. Karbonhidratları özel bir sağlık sorunu olmadığı sürece tamamen kesmek, enerji seviyelerini düşürür ve ruh halini bozar. Karbonhidratları tamamen kesmek yerine büyük kısmı lif içeren sağlıklı kaynaklardan (tam tahıllar, sebzeler, meyveler) karbonhidrat ihtiyacını karşılamak daha sağlıklı bir tercihtir. Hem sindirim sağlığını destekler hem de kan şekeri dalgalanmalarının, bununla beraber yeme ataklarının önüne geçer.
Siz en çok hangi hataya düşüyorsunuz? İdeal kilonuza ulaşırken sağlıklı beslenmeyi kendi hayatınıza entegre etmek ve öğrenmek istiyorsanız hemen bilgi alabilirsiniz.